Hvordan motarbeide svart økonom i og arbeidslivskriminalitet i kommunene? var tema når SMSØ i Akershus, Oslo og Østfold inviterte til seminar mot svart økonomi.
Blant de inviterte var ordførere, rådmenn, kommunalsjefer, innkjøpssjefer og tillitsvalgte i kommunene. Det var ca. 50 deltakere i salen, og arrangørene var godt fornøyde med oppmøtet og med engasjementet blant deltakerne.
– Tiltaket skal bidra til å få med oss kommunene på arbeidet med å gjøre det vanskelig for useriøse å komme til på markedet, forteller medarrangør Anne Lise Noren, fra SMSØ Oslo og Akershus. – Det er første gang vi prøver oss på en slik konferanse, og at vi får en så bred deltakelse fra målgruppen er vi godt fornøyd med.
Utgangspunkt for konferansen var de 10 strategiske grepene som SMSØ har utarbeidet for å hindre at useriøse aktører inngår kontrakter med kommunene. For å lykkes må kommunene være aktive og ta grepene på alvor, ved blant annet ta i bruke sine egne kontrollrutiner. Noen kommuner har meldt tilbake at tiltakene ikke er ambisiøse nok, mens andre gjerne mindre kommuner er positive til påminnelsen grepene gir og den støtten de får i arbeidet gjennom disse.
Offentlige etater og næringslivet må jobbe sammen
Programmet var delt i to, hvorav første del hadde innlegg om arbeidslivskriminalitetsproblematikken og svart økonomi, mens andre del av dagen var mer praktisk rettet mot hvordan kommunene kan jobbe med dette.
Foredrag av blant annet avdelingsdirektør i Kontroll og rettsanvendelse Skatt øst, Erik Nilsen, og frilansjournalist og forfatter Einar Haakaas ga forsamlingen et godt innblikk i hvilke utfordringer man står ovenfor i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Nilsen la i sitt foredrag stor vekt på at samarbeid er avgjørende i bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet.
– Ingen kan bekjempe svart økonomi alene; dette er et spleiselag hvor både offentlige etater og næringslivet må jobbe sammen. Nilsen understreket videre at seriøse innkjøpere og leverandører har en nøkkelrolle i for å hindre at kriminelle får innpass på markedet. Haakaas hadde kalt sitt foredrag «Kriminelle nettverk fores med skattekroner» og viste mange tankevekkende eksempler hvor offentlige aktører har benyttet seg av kriminelle leverandører.
Oppfølging er avgjørende
Andre del av dagen var mer praktisk rettet mot hva kommunene selv kan gjøre for å hindre at kriminelle aktører blir brukt av kommunene. Blant annet kunne innkjøpssjef i Lørenskog kommune, Marianne Sætra dele deres erfaring med å utarbeide en strategi mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. – Strategien i seg selv løser lite, det er oppfølgingen som er avgjørende, slo Marianne Sætra fast.
Det ble også gitt et innblikk i utviklingen av et nytt system for elektroniske mannskapslister i Oslo kommune, som skal bidra til bedre oppfølging av leverandørene. DIFI var også representert på agendaen, med informasjon om hva de kan tilby kommunene, hovedsakelig gjennom sin hovedkanal til landets innkjøpere på nettsiden anskaffelser.no. Det ble også gitt et innblikk i ny veileder til bruk i renholdskontrakter.
Nå er det opp til kommunene å arbeide videre med de strategiske grepene, med ppfølgingstiltak fra lokalt SMSØ der det er behov.
Her finner du de 10 grepene mot svart økonomi og arbedislivskriminalitet
For øvrig ligger presentasjonene her: